Samo še nekaj dni nas loči do našega romanja na Staro Goro nad Čedadom, zato vam posredujemo še zadnje informacije glede romanja.

PROGRAM: Na Sveto Goro nad Čedadom bomo poromali v četrtek, 8. februarja. Romanje bomo pričeli s sv. mašo ob 11. uri. Pred vhodom v cerkev boste lahko vzeli letak, na katerem bo mašni obrazec v slovenščini, saj bo sv. maša potekala v italijanščini (nekateri deli bodo tudi dvojezični). Po sv. maši bo organiziran voden ogled cerkve, nato pa se bomo skupaj sprehodili do bližnje cerkvice Svetih treh kraljev (cca. 1,5 km, nezahtevna pot). Tam bo sledilo kratko druženje ob koncu našega romanja. Povabljeni ste, da s seboj prinesete nekaj malega za posladkat ali popit ter da si to nato med seboj razdelimo.

NAMEN ROMANJA: Romamo s prošnjo, da bi Gospod vedno znova klical fante in dekleta v duhovniški ali redovniški poklic ter jim dajal moč, da bi Njegov klic slišali, nanj odgovorili ter mu vztrajno sledili.

POVABILO K DOBRODELNOSTI: Tudi tokrat vas vabimo, da skupaj z nami naredite korak dlje in postanete dobrodelni. Vsi romarji boste povabljeni, da boste iz košarice izžrebali listek, na katerem bo eden izmed molitvenih namenov naših prijateljev, ter se obvezali, da boste v ta namen molili en teden. Vsi, ki bi želeli, da romarji molijo za vaš namen, nam ga sporočite najkasneje do 6. februarja po e-pošti na naslov [email protected] ali pa komentirajte objavo na naši Facebook strani.

DODATNE INFORMACIJE:
– prijavnine ni, prevoz je lasten
– primerno za družine z majhnimi otroki
– v neposredni bližini cerkve so gostinski lokali s hrano in pijačo
– do Stare Gore nad Čedadom lahko pridete z več smeri, predlagani smeri si preberite spodaj
– za prehod čez mejo imejte s seboj osebni dokument
– če se boste odločili za prvo predlagano smer (najhitrejšo), boste lahko zadnjih nekaj kilometrov pred ciljem ob cesti videli majhne kapelice s postajami križevega pota
– če boste imeli po koncu romanja še kaj časa, vam priporočamo ogled mesta Čedad

Če se še niste odločili, da se nam pridružite, si oglejte spodnji napovednik, ki vas bo zagotovo prepričal, da na romanju ne boste manjkali.

Se vidimo v četrtek na Stari Gori nad Čedadom!

Ekipa #deliJezusa

Navodila za pot do Stare Gore nad Čedadom

1. varianta (najhitrejša)

Do Stare Gore pridemo najhitreje, če sledimo vipavski hitri cesti, ki se pri Razdrtem odcepi s primorske avtoceste v smeri Italije (kažipoti za Novo Gorico). Pri Vrtojbi skoraj neopazno prečkamo državno mejo (pozdravita nas dva velika rdeča loka) in se vozimo še približno 11 km do odcepa za Gradišče ob Soči (Gradisca d’Isonzo). Pot nadaljujemo v smeri Krmina (Cormons) in nato Čedada (Cividale del Friuli). Ko se približujemo Čedadu, bi na smerokazih že morali zagledati napise za Staro Goro (Castelmonte). Pazljivo sledimo usmeritvam in se počasi začnemo vzpenjati. Po nekaj kilometrih nekoliko bolj ovinkaste in strme ceste prispemo do Stare Gore nad Čedadom in parkiramo na velikem parkirišču pod cerkvijo.

2. varianta (čez Goriška Brda)

Zanimivejša je pot čez “slovensko Toskano” – Goriška Brda. Vipavsko hitro cesto zapustimo na odcepu za Šempeter, takoj za cestninsko postajo Bazara. Sledimo smerokazom za Novo Gorico. Ko prispemo do Nove Gorice, v krožišču pri Qlandiji izberemo drugi izvoz, v naslednjem krožišču pa tretjega (smerokazi za Bovec). Kilometer kasneje zavijemo levo, kot nas usmeri smerokaz za Goriška Brda, in nato desno – prečkamo Sočo (odpre se nam pogled na slikovit solkanski most) in se začenjamo vzpenjati po vznožju Sabotina. Sledimo smerokazom za Dobrovo in kasneje mejni prehod Neblo. (Če imamo dovolj časa, se lahko ustavimo pri razglednem stolpu v Gonjačah, si ogledamo slikovito naselje Šmartno, obiščemo renesančni dvorec na Dobrovem ali se sprehodimo med vinogradi in sadovnjaki.) Kmalu za državno mejo zavijemo desno proti Dolenjemu (Dolegna del Collio), nato levo za Prepot (Prepotto), potem pa pazljivo sledimo oznakam za Čedad (Cividale) in Staro Goro (Castelmonte).

Italijani so med drugim znani žal tudi po pregovorno slabih prometnih označbah, zato priporočamo uporabo GPS navigacije, dovolj natančnega cestnega zemljevida ali atlasa Slovenije, ki pokriva tudi območje nekoliko čez državno mejo.

Google maps napotki