Kateri advent misliš, da je ali je bil najboljši advent? Tisti lani, ko se ti je zdelo, da si ga res globoko doživljal, ali oni drugi pred desetimi leti, ko si bil mlajši in dovzetnejši za duhovnost? Noben od naštetih. Najboljši advent je letošnji advent! Zakaj? Zato, ker imamo tukaj in zdaj možnost, da ga kar se da izkoristimo. Kljub morebitnim neuspehom prvega dela si moramo upati zadnji del priprave na božič uporabiti po naših najboljših močeh in zmožnostih.

Sestavni del življenja, tudi duhovnega, so nepredvideni zapleti, padci. Prav vsem se dogaja, da se kakšen načrtovan sklep ali želja podre, ne uresniči. A vseeno si lahko upamo, celo moramo si upati iti naprej, ker verujemo, da bomo prejeli Njegovo pomoč, če se bomo trudili in želeli družiti z Njim.

Pred prvim božičem, onim pravim pred 2000 leti, je sv. Jožefu in Mariji, kakor beremo v Lukovem evangeliju (Lk 2,1-7), načrt mirnega pričakovanja poroda doma prekrižalo popisovanje Rimskega imperija. Iz galilejskega Nazareta sta se tako tudi Jožef in visoko noseča Marija morala iti javit v Betelehem, od koder je izvorno prihajala Jožefova družina. Razdalja med mestoma je okoli 150 km. ‘Google maps’ za čas hoje spodbudno izračuna le 33 ur, a že v tem primeru pot predstavlja nepredstavljiv napor. Jožef in noseča Marija pa sta se podala na pot. Ker sta zaupala v Boga, sta si tudi upala iti na pot in njuno zaupanje je bilo poplačano.

Tudi mi si upajmo, ker zaupamo. Za vedno večje zaupanje pa prosimo v naši redni molitvi. Nasploh osebno molitev, pogovor z Njim o naših vsakodnevnih stvareh, moramo še okrepiti. Pomaga nam, če si dnevno določimo reden čas in kraj za molitev. Izkoristiti moramo možnost molitve pred tabernakljem, kjer verujemo, da je pod podobo hostije Jezus še posebno navzoč. V Njegovi zakramentalni prisotnosti bomo namreč z Njim še lažje klepetali. Poleg osebne molitve si upajmo okrepiti še molitev rožnega venca ter preprostih ustnih molitev, ki smo se jih naučili kot otroci. Potrudimo se in tudi med tednom še povečajmo obisk pri sveti maši, ko se ponazori Jezusova daritev na križu, ko je iz ljubezni do nas dal svoje življenje. Prosimo za zbranost med mašo, pri vsaki maši si izberimo oseben namen, pozorno poslušajmo Božjo besedo, spremljajmo dogajanje na oltarju in še več časa namenimo pogovoru z Jezusom, ko Njega, živega Boga prejmemo pri svetem obhajilu. Takrat mu povejmo vse, prosimo ga pomoči in veliko se mu zahvaljujmo.

Hkrati pa se v adventnem času lahko še bolj zanesemo na spoved, ko nam Jezus po duhovniku odpusti naše napake in da novih moči za nov začetek. Ne čakajmo s spovedjo do zadnjega trenutka! Čimprej preverimo, pred katero spovednico je najkrajša vrsta … Poleg tega pa lahko na poseben način molimo tudi v razredu, pisarni ali domači kuhinji, in sicer tako, da delo, ki ga opravljamo, izročimo Bogu za nek določen namen. Tako bomo z našimi napori, žrtvovanim časom in trudom pripomogli k rasti Božjega kraljestva med nami.

Kljub temu da se adventni čas prav danes preveša v drugo polovico, ga imamo pol še vedno pred seboj. Kljub neuspehom si upajmo še bolj spoprijateljiti se z Njim, pri čemer naj nam pomaga tudi katera od zgornjih spodbud. Ves naš čas, preživet z Jezusom, nam bo omogočil zares doživeti praznovanje Jezusovega rojstva. Upajmo si spodbuditi tudi prijatelje in družino, da v letošnjem, torej najboljšem adventu, poglobimo naš osebni odnos z Jezusom!

Matic Lesjak
Preberite več o avtorju