Veliki teden zveni kot naš veliki finale postnega časa. In v resnici je. Jezus je vstopil v Jeruzalem v slavnostnem sprevodu, ob klanjanju množic, ki so ga hotele postaviti za kralja. Videle ali slišale so namreč o čudežih, ki jih je storil, od pomnožitve kruha in ozdravljanja še tako trdovratnih bolnikov. In kaj je bolj privlačnega kot zastonj hrana in še malo šova zraven.

In nato katastrofa, popoln obrat. Jezus stoji pred sodiščem, nemočen, pretepen. Obsodba pade. Žalostni in mukotrpni sprevod na Kalavarijo, še nekaj dolgih ur trpljenja in smrt. Na križu umre še zadnje upanje, da bi iz Jezusa kaj bilo, da bi z njim kaj pridobili tudi tisti, ki niso bili ozdravljeni ali nahranjeni.

A potem spet nov obrat. Na velikonočno jutro se zgodi nekaj popolnoma nepričakovanega …

Veliki teden je nabit s čustvi, preobrati, dogajanjem. Je najpomembnejši del cerkvenega leta. Zato si nikakor ne bi želeli dopustiti, da gre kar tako mimo nas.  Da bi se nanj lahko čim bolje pripravili, imamo nekaj predlogov:

  1. PREBERI O DOGAJANJU IZ SAMEGA VIRA

Saj vemo, kako je z govoricami. Ko pridejo do tebe, so že desetkrat spremenile vsebino, dobile dodatke in še kaj so jim vzeli. Zato je najbolje, da se tudi pri tem, kaj se je z Jezusom dogajalo v zadnjem tednu pred veliko nočjo prepričaš sam. Vzami Sveto pismo in odpri … V bistvu imaš 4 možnosti: evangelist Matej o tem poroča v poglavjih 21 do 28, evangelist Marko v poglavjih 11 do 16, evangelist Luka od 19 do 24 in evangelist Janez v poglavjih 12 do 21. Kar precej, a? Ja, Jezus je imel kar poln urnik.

Še preden pa Sv. pismo odpreš, moli k Sv. Duhu, da bi te vodil skozi Jezusove zadnje trenutke in ti dal prepoznati Njegovo veliko Ljubezen do tebe.

  1. OGLED PASIJONA

Jezusovo trpljenje je zgodovinsko precej za nami. Zato se včasih zgodi, da se težko vživimo vanj. Težko si predstavljamo, kaj je Jezus takrat razmišljal, kaj je doživljal. Ena izmed možnosti, da se res vživiš v Njegovo trpljenje je, da si ogledaš njegovo uprizoritev.

V Sloveniji je možnosti kar nekaj. Ekipa #deliJezusa pa te še posebej vabi na Ribniški pasijon. Zakaj izpostavljamo prav tega? Ker poteka že deseto leto zapored; ker se drži evangelijev, a hkrati išče povezavo s sodbnim človekom; zaradi izredne glasbene podlage in … ker pri njem sodeluje več kot polovica članov naše ekipe J Več o njem najdeš tukaj: http://www.ribniskipasijon.si/

Obiščeš lahko tudi druge uprizoritve širom Slovenije, ki ti bodo pomagale, da se vživiš v Jezusovo trpljenje. V primeru, da jih ne moreš obiskati, pa si lahko ogledaš tudi Kristusov pasijon Mela Gibsona.

  1. ŽRTVUJ SE

Jezus je pri zadnji večerji rekel: »Kakor sem vas jaz ljubil, tako se tudi vi ljubite med seboj« (Jn 13, 34)! Njegova ljubezen do nas je šla do konca, do smrti. Jezus se ni »šparal« za nas.

Tudi za nas noče, da ostanemo pri tem, da gledamo Njegovo telo na križu, mogoče malo zavzdihnemo, pomolimo in gremo naprej s svojim življenjem nespremenjeni. Ne, postati moramo kakor On, se združiti z Njim tudi v žrtvovanju. V ljubezni do drugih iti do konca. »Nihče nima večje ljubezni, kakor je ta, da dá življenje za svoje prijatelje« (Jn 15, 13).

Zato v teh dnevih pred velikim tednom in v njem poklonimo Jezusu na križu kakšno žrtev. Ponavadi priložnost pride kar sama od sebe. Nekdo od bližnjih je slabe volje in te nadere. Namesto, da mu vrneš, daruj Bogu. Pride trenutek, ko imaš nekaj časa in bi lahko skočil na telefon pregledat zadnje novičke. Daruj tisti čas Bogu in ga raje uporabi za molitev ali za klepet v živo. Priložnosti je veliko. In iz malega raste veliko. Iz malih žrtev se učimo žrtvovanja za druge, ko pride kakšna večja težava in problem.

En lep in poglobljen zaključek postnega časa ti želimo.