Vsakdo od nas najverjetneje ima oziroma je vsaj v mladosti imel svojega vzornika. To je lahko bila neka popularna oseba, dobri prijatelj ali drug vzornik, čigar delo, podoba ali talenti so nas navdušili. V vzornikih po navadi iščemo nekaj več, česar sami nismo sposobni. Nekaj, kar si močno želimo pridobiti in občudovati. Katere lastnosti imajo današnji vzorniki? Kakšne slike visijo na naših stenah? Ali je med njimi tudi križ?

Janez Krstnik je zaprt v ječi. Zanima ga le, ali je Jezus tisti, ki mora priti. Morda je pričakoval, da bo Mesija prišel kot mogočen vladar. Zgodilo se ni ravno tako. Jezus je bil tisti, zaradi katerega so slepi spregledali, hromi shodili, gluhi slišali, mrtvi obujeni. On je bil tisti, ki je oznanjal blagovest ubogim. Ni slabo za vzornika, kaj? Ne bodimo kot “trst, ki se v vetru maje” (Mt 11,7). Ne prilagajajmo svojega navdušenja le trenutno popularnim idealom v družbi. Naj bo naš stalni vzornik Jezus na križu. On je vedno z nami in nas bodri. Daje nam upanje, ki ga potrebujemo. Z njim nas vedno znova odrešuje.

Izzivi:

  • Čez dan razmisli o svojih življenjskih vzornikih. Katere lastnosti pri njih občuduješ? Zamisli si, kakšen vzor ti je lahko Jezus ali njegova mati Marija. Danes jima poskušaj biti podoben vsaj v eni stvari.
  • Premisli, v čem si ti lahko dober vzornik drugemu. Nekomu to pokaži, npr. z besedo ali dejanjem, svojim zgledom vere in prepričanja v prave vrednote.
  • Zahvali se Bogu in zmoli desetko rožnega venca za vse dobre vzornike v tvojem življenju, ki so prispevali k tvoji duhovni rasti in ti s svojim zgledom pomagali.

Deli blagovest in mir!

Ekipa #deliJezusa